Pišite nam
info@mana-omerzu.si
Pokličite nas
07 45 21 900
Kakovost & zanesljivost
Certifikati | Standardi
Tradicija
Z vami že 30 let

Na kaj moramo paziti pri pripravi na montažo ležajev?

SLIKA - Na kja moramo paziti pri pripravi na montažo ležajev Kotalni ležaji so zanesljivi strojni elementi z dolgo življenjsko dobo, pod pogojem, da jih pravilno montiramo in vzdržujemo.

Pravilna montaža zahteva strokovnost in skrbnost, čistočo in natančnost, kot tudi pravo orodje. Če pri montaži v ležaj pridejo nečistoče, potem tudi najbolj učinkovita tesnila in najprimernejša maziva ne nudijo več nobene zaščite pred predčasno okvaro ležaja. Toda temu se lahko izognemo, če upoštevamo nekaj preprostih pravil.

Zahteve na delovnem mestu

Kadar je to možno, je treba montažo opraviti na primerni delovni mizi v suhem okolju brez prahu. Ležaja v nobenem primeru ne smemo izpostavljati nečistočam, kot so npr. kovinski delci, ostružki, pesek ali korozivne tekočine. Izven zaprtih prostorov smemo ležaje montirati samo v izrednih primerih in ob ustreznih zaščitnih ukrepih.

Kadar transport kompletnega stroja na primerno delovno mesto ni izvedljiv, je potrebno prinesti ležaj ali strojni del z ležajem na mesto, kjer je možno izvesti montažo ležaja pod primernimi pogoji.

Predpriprave na montažo

Razen samega ležaja morajo biti čisti tudi gred, ohišje in drugi deli ležajnega sklopa. V ta namen je treba vse dele ležajnega sklopa, vključno s tesnili, skrbno pregledati. Odstranite morebiten srh na delih, očistite ležišče gredi in ohišja ter zamenjajte poškodovana tesnila. Naležno površino ležaja na gredi in v ohišju rahlo naoljite, da bi preprečili poškodbe med montažo.

V primeru popravil je potrebno očistiti celoten stroj, še posebno tam, kjer naj bi montirali ležaj.
  • Novi ležaji
Ležaji so v svoji originalni embalaži dobro zaščiteni pred korozijo, zato jih vzemite iz embalaže šele neposredno pred montažo. Protikorozijskega sredstva, ki se običajno nahaja na ležaju, ni potrebno odstranjevati, z izjemo na naležni površini zunanjega in notranjega obroča. Te površine obrišite s krpo prepojeno s petrolejem in osušite s čisto krpo, ki ne pušča vlaken.

Ležaje iz poškodovane embalaže je treba pripraviti tako, kot že uporabljene ležaje.
  • Že uporabljeni ležaji
Te ležaje je potrebno pred ponovno vgradnjo skrbno očistiti. Čiščenje ležajev je lahko hladno ali vroče.

Pri hladnem čiščenju ležaj izperemo s pomočjo čopiča s petrolejem ali kako podobno tekočino. Med izpiranjem vrtite ležajni obroč, da lahko očistite vse površine. Čiščenje in končno pranje morata biti izvedena v ločenih čistilnih posodah. Med sušenjem je treba ležaj zaščititi pred zunanjimi vplivi. Če za sušenje uporabljate stisnjen zrak, je potrebno paziti, da se ležaj ne bo premikal. Takoj ko je ležaj posušen, ga je potrebno zaščititi pred korozijo, npr. z SKF LHPT 48 zaščitnim sredstvom.

Za vroče čiščenje se uporablja manj viskozno, na okoli 120°C segreto, strojno olje. Zaradi varnosti mora olje imeti plamenišče nad 250°C. Za čiščenje in končno pranje je treba uporabiti ločene posode. Plast olja, ki ostane na ležaju po pranju, zagotavlja začasno zaščito pred korozijo.

Zelo umazani ali zasmoljeni ležaji so pogosto v tako slabem stanju, da se njihovo čiščenje več ne izplača. V takih primerih je najbolj gospodarno, da jih nadomestite z novimi. Enako velja za zatesnjene ležaje, ki jih ni možno očistiti in pregledati brez demontaže tesnilnega koluta.

POZOR!
Pri čiščenju vedno nosite zaščitne rokavice. Pogosti stiki z naftnimi derivati lahko povzročijo alergično reakcijo. Pri vročem olju je treba poleg tega paziti tudi na požarno varnost.


 


« nazaj na seznam
Center znanja

Mobilne aplikacije za lažje delo

Pripravili smo seznam uporabnih SKF mobilnih aplikacij, ki olajšajo delo z ležaji in ostalimi komponentami.

Na kaj moramo paziti pri pripravi na montažo ležajev?

Kotalni ležaji so zanesljivi strojni elementi z dolgo življenjsko dobo, pod pogojem, da jih pravilno montiramo in vzdržujemo.

Pravilna montaža ležajev

Pravilna montaža zahteva strokovnost in skrbnost, čistočo in natančnost, kot tudi pravo orodje.

Zanesljivost

Izkušnje

Hitrost

Fleksibilnost

Velika zaloga

Tehnična podpora