Pišite nam
info@mana-omerzu.si
Pokličite nas
07 45 21 900
Kakovost & zanesljivost
Certifikati | Standardi
Tradicija
Z vami že 30 let

Namestitev, vzdrževanje in skladiščenje jermenskih pogonov

belts Pogoni s klinastimi jermeni, ki so bili pravilno nameščeni, zagotavljajo visoko varnost obratovanja in dolgo življanjsko dobo

Praksa je pokazala, da je nezadovoljiva življenjska doba jermena pogosto posledica napak pri namestitvi in vzdrževanju. Da bi to preprečili, vam priporočamo, da pozorno sledite spodaj navedenim navodilom za namestitev in vzdrževanje.

 

 • Varnost

  Pred začetkom kakršnih koli vzdrževalnih del preverite, da so vsi deli stroja v varnostnem položaju oziroma izklopljeni in ne morejo spremeniti položaja v času vzdrževalnih del. Spoštovati je potrebno varnostna navodila proizvajalca stroja.
 • Jermenice

  Žlebovi morajo biti narejeni skladno s standardom in morajo biti čisti. Preverite morebitno izrabljenost utorov na jermenici. Če so naležne (konusne) površine izrabljene, morate jermenico zamenjati z novo.
 • Poravnanost

  Gredi in jermenice morajo biti pravilno poravnane pred namestitvijo. Predlagamo, da največje odstopanje poravnanosti jermenic ne presega 1 cm.
 • Več redni pogoni

  Pri pogonih z več klinastimi jermeni na jermenicah morajo ponavadi jermeni biti umerjeni v setih. Upoštevani morajo biti veljavni standardi za tolerance setiranih jermenov. Jermeni boljših oziroma kakovostnejših proizvajalcev so proizvedeni v skladu s standardi, zato predgodno umerjanje ali naročevanje jermenov v setih ni potrebno.
 • Nameščanje klinastih jermenov

  Pred nameščanjem je potrebno zmanjšati medosno razdaljo jermenic, da lahko jermene namestimo v žlebove jermenic brez uporabe sile. Nameščanje na silo z uporabo vzvodov, izvijačev ipd. ni dovoljeno v nobenem primeru, ker to poškoduje (pogosto nevidno) visoko kvalitetni, nizko raztegljivi kord (sredico) ali površinsko tkanino jermena.
 • Napenjanje jermenov

  Po tem, ko je bila upoštevana izračunana gredna obremenitev je potrebno preveriti napetost jermenov. Priporočamo, da v tem primeru uporabite merilce napetosti, ki jih poznamo v več oblikah. Metode merjenja napetosti "s prstom" ali podobnimi pripomočki niso priporočljive. Pogon je v začetnih urah obratovanja potrebno opazovati in izkušnje nam kažejo, da je potrebno pogon donapeti po 0,5 do 4 urah delovanja pod polno obremenitvijo.
 • Vzdrževanje

  Priporočamo, da pogone s klinastimi jermeni redno kontrolirate. To vključuje kontrolo napetosti in po potrebi donapenjanje. Če je v primeru večrednega pogona eden ali več jermenov uničenih morate namestiti nov set klinastih jermenov. Klinastih jermenov različnih proizvajalcev ne kombinirajte v sestavo seta. Preden namestite nove klinaste jermene preverite stanje klinastih jermenic. Jermeni kakovostnejših proizvajalcev ne zahtevajo kakšne posebne nege. Ni priporočljivo uporabljati kakršnih koli voskov ali sprejev za jermene.
 • Skladiščenje

  Pravilno skladiščeni klinasti jermeni ohranijo svojo kvaliteto in lastnosti za obdobje večih let (glej tudi DIN 7716). Pri skladiščenju v neprimernih pogojih in pri neprimernem ravnanju večina gumijastih izdelkov spremeni svoje fizične lastnosti. Do takšnih sprememb lahko pride zaradi vpliva kisika, ozona, visokih temperatur, svetlobe, vlage ali topil. Skladišče naj bo suho in brez prahu. Klinastih jermenov ni priporočljivo skladiščiti skupaj s kemikalijami, topili, gorivom, mazivi, kislinami, itd. Klinasti jermeni naj bodo skladiščeni brez napenjanja npr. brez vlečenja, pritiskanja ali druge deformacije, saj lahko napenjanje in trajne deformacije povzročijo nastanek razpok. Če so klinasti jermeni zloženi eden na drugega, se priporoča, da se ne zlagajo višje kot 300 mm, da bi preprečili trajne deformacije. Če se zaradi prostorske stiske jermeni skladiščijo v visečem položaju, naj bo premer trna vsaj 10 krat večji od višine jermena.
 • Temperatura skladiščenja

  Priporočena temperatura skladiščenja je med +15 °C do +25 °C. Nižje temperature klinastim jermenom v glavnem ne škodujejo. Kakor koli že, ko jermeni postanejo zelo trdi, kot posledica nizke temperature, jih je potrebno pred uporabo segreti na približno +20 °C. To bo preprečilo pokanje in trganje. Radiatorji in radiatorske cevi naj bodo primerno zastrti. Razdalja med radiatorji in skladiščenim blagom naj bo vsaj 1 m.
 • Svetloba pri skladiščenju

  Klinasti jermeni naj bodo zaščiteni pred svetlobo, še posebno pred direktno sončno svetlobo in pred umetno svetlobo z visoko UV vsebnostjo (nastajanje ozona), npr. gole neonske cevi. Priporoča se uporaba normalnih žarnic.
 • Vlaga

  Vlažni prostori niso primerni za skladiščenje. Prizadevati si je potrebno, da ne prihaja do kondenza v prostoru. Najprimernejša relativna vlažnost zraka je pod 65 %.
 • Čiščenje

  Umazane klinaste jermene lahko čistite z mešanico glicerina – alkohola v razmerju 1:10. Bencina, benzena, terpentina ipd. ne uporabljajte. Pod nobenimi pogoji ne uporabljajte predmetov z ostrimi robovi, žičnih ščetk, brusnega papirja itd., ker lahko povzročite mehanske poškodbe na jermenih.

Viri nekaterih napak:


 

 


« nazaj na seznam
Center znanja

Mobilne aplikacije za lažje delo

Pripravili smo seznam uporabnih SKF mobilnih aplikacij, ki olajšajo delo z ležaji in ostalimi komponentami.

Na kaj moramo paziti pri pripravi na montažo ležajev?

Kotalni ležaji so zanesljivi strojni elementi z dolgo življenjsko dobo, pod pogojem, da jih pravilno montiramo in vzdržujemo.

Pravilna montaža ležajev

Pravilna montaža zahteva strokovnost in skrbnost, čistočo in natančnost, kot tudi pravo orodje.

Zanesljivost

Izkušnje

Hitrost

Fleksibilnost

Velika zaloga

Tehnična podpora