Pišite nam
info@mana-omerzu.si
Pokličite nas
07 45 21 900
Kakovost & zanesljivost
Certifikati | Standardi
Tradicija
Z vami že 30 let

Pravilna montaža ležajev

SLIKA - Pravilna montaza lezajev Pravilna montaža zahteva strokovnost in skrbnost, čistočo in natančnost, kot tudi pravo orodje.

Če ste predhodno prebrali članek z nasveti »Na kaj moramo paziti pri pripravi na montažo ležajev«, potem ste poskrbeli za pravilno pripravo ležaja in ste pripravljeni za izvedbo montaže.

Montaža na gred

Manjše ležaje lahko montirate hitro, natančno in varno s pomočjo SKF kompleta orodij za montažo kotalnih ležajev TMFT 24 ali TMFT 36. Lahko pa uporabljate tudi udarne kape ali cevne nastavke, ki ste jih sami izdelali. Vendar pa nikoli ne smete udariti neposredno po ležaju.


SKF TMFT 36

Če imate na voljo mehanično ali hidravlično tlačilko, potem jo lahko uporabite za vgradnjo manjših in srednjih ležajev.

Montaža srednjih in velikih ležajev je lažja, če ležaje poprej ogrejete za približno 80°C nad temperaturo v prostoru. Za segrevanje ležajev so še posebno primerne SKF indukcijske grelne naprave. Po končanem segrevanju je treba ležaj hitro in v eni potezi namestiti na njegovo ležišče in ga tam držati, dokler se ne ohladi. Pri delu s segretimi ležaji je priporočljiva uporaba zaščitnih rokavic.

SKF TIH 030m (levo) in SKF TMBH 1 (desno)

Manjše in srednje ležaje s konično luknjo lahko potisnete na konično ležišče gredi s pomočjo pritrdilne matice in kavljastim ali udarnim ključem. Pri večjih ležajih priporočamo uporabo hidravličnih matic, pri še večjih ležajih pa še dodatno uporabo SKF metode z vbrizgavanjem olja. Za izvedbo metode z vbrizgavanjem olja je potrebno ležišče gredi opremiti s kanali in utori za dovod in porazdelitev olja.

Montaža v ohišje

Tudi pri montaži majhnih ležajev lahko uporabite SKF komplet orodij za montažo kotalnih ležajev TMFT 24 ali TMFT 36. Lahko uporabljate tudi udarne kape ali cevne nastavke, ki ste jih izdelali sami. Orodje prislonite na zunanji obroč. Nikoli ne smete udariti neposredno po ležaju. Pomagate si lahko tudi z mehanično ali hidravlično tlačilko.


SKF TMFT 24

Da bi lahko ležaj vgradili, je včasih treba segreti ohišje, še posebno, če je ležaj večjih dimenzij. Na splošno zadošča že manjše segrevanje, npr. s pomočjo žarnice.

Montaža valjčnih ležajev

Ležajna obroča valjčnih ležajev se v glavnem montirata ločeno drug od drugega. Potem, ko ste kotalke namazali z oljem ali mastjo, sestavite skupaj prosti obroč in ležajni obroč s kotalnim vencem. Pri tem rahlo obračajte gred ali ohišje. Še posebno je treba paziti na to, da sta notranji in zunanji obroč pravilno poravnana. Pri tem si lahko pomagate z vodilnim tulcem.

Montaža krogličnih ležajev s poševnim dotikom in stožčastih ležajev

Montaža krogličnih ležajev s poševnim dotikom in stožčastih ležajev je lahko precej zahtevna. V številnih primerih je potrebno nastaviti določeno zračnost ali prednapetje ležajnega sklopa. Če nimate vseh navodil in podatkov, potem za nasvet povprašajte pri proizvajalcu stroja.

Montaža ležajev na natezne puše

Natezno pušo potisnite na gred vse do označenega mesta. Pri tem si lahko pomagate tako, da razprete zarezo puše. Zatem namestite ležaj, privijte matico in potisnite ležaj na pušo. Matico puše zopet odvijte, namestite varovalno podložko in zopet privijte matico puše. Zavarujte matico, tako da zapognete jeziček podložke.

Za privijanje matice puše so primerni SKF kavljasti in udarni ključi, kot tudi garnitura SKF ključev TMHN 7. Celoten asortiman ključev si lahko ogledate v KATALOGU. Ležaje s premerom luknje nad 50mm lahko enostavno in varno vgradite s pomočjo SKF hidravlične matice.
« nazaj na seznam
Center znanja

Mobilne aplikacije za lažje delo

Pripravili smo seznam uporabnih SKF mobilnih aplikacij, ki olajšajo delo z ležaji in ostalimi komponentami.

Na kaj moramo paziti pri pripravi na montažo ležajev?

Kotalni ležaji so zanesljivi strojni elementi z dolgo življenjsko dobo, pod pogojem, da jih pravilno montiramo in vzdržujemo.

Pravilna montaža ležajev

Pravilna montaža zahteva strokovnost in skrbnost, čistočo in natančnost, kot tudi pravo orodje.

Zanesljivost

Izkušnje

Hitrost

Fleksibilnost

Velika zaloga

Tehnična podpora